LT EN RU

KĘSTUČIO VAIGINIO KVARTETAS

(Lietuva – Suomija – Latvija)

Kęstutis Vaiginis saxes, author

Joonas Haavistop

Juuso Rintadb

Kaspars Kurdekodr

Vienas talentingiausių Lietuvos saksofonininkų, nuolatinis džiazo festivalio „Birštonas“ dalyvis Kęstutis Vaiginis kasmet pasirodo Lietuvoje su kviestiniais svečiais iš JAV ir pripažintais Europos džiazo muzikantais, įrodydamas savo projektais, kad džiaze jokių barjerų nėra. Šiam Birštono festivaliui jis subūrė bendraminčius iš Suomijos ir Latvijos.

Tai vienas iš daugelio Kęstučio tarptautinių kvartetų, atliekančių jo muziką, kurioje organiškai dera moderniojo džiazo ir akademinės muzikos raiška, lyrizmas ir emocionalumas. Festivalio proga ansamblio lyderis papildė savo originalų repertuarą naujomis kompozicijomis.

Įvairiais pučiamaisiais meistriškai grojantis Kęstutis Vaiginis yra vienas produktyviausių džiazo kūrėjų Lietuvoje, daugybės tarptautinių projektų įkvėpėjas ir lyderis. Jis greitai įsitvirtino Lietuvos džiazo scenoje, pasirodydamas tiek su savo, tiek su vyresnės kartos patyrusiais džiazo meistrais iš Lietuvos ir iš užsienio.

Su įvairiais kolektyvais kūrėjas atliko savo muziką Lietuvoje, Olandijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, JAV, Vokietijoje, Lenkijoje, Turkijoje, Brazilijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje ir kitose šalyse.

Kęstučio Vaiginio kaip kompozitoriaus talentas atsiskleidė dar studijuojant Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, „Prince Claus Conservatoire“ bei Amsterdamo aukštojoje menų mokykloje Nyderlanduose, tobulinantis Manheteno muzikos mokykloje Niujorke.

Studijų metais jis ėmė rašyti muziką ir bigbendams, vėliau  buvo subūręs Lietuvoje nepriklausomą jaunimo bigbendą „Independent Artists Ensemble“, grojo savo kompozicijas su Vokietijos valstybiniu jaunimo džiazo orkestru. K.Vaiginio kūriniai įtraukti į kelis lietuviškos muzikos rinkinius.

2013 metais  saksofonininkui buvo įteiktas Europos kultūros fondo „Europamusicale“ prizas, kartą per metus skiriamas vienam Europos muzikantui. Anksčiau atlikėjas yra tapęs daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatu, Birštono džiazo festivalio Didžiojo prizo laimėtoju (2010).

Tarp buvusių ir dabartinių šio muzikanto scenos partnerių yra Alexas Sipiaginas, Davidas Berkmanas, Dave‘as Kikoski, Jelle Van Gie, Barbara Dennerlein, Hernanas Romero, Edas Howardas, Adamas Cruzas, Randalas Corsenas, Bilalas Karamanas, Burakas Bedikyanas, Feritas Odmanas, Joonas Haavisto,  Denisas Pashkevichius, Dmitrijus Golovanovas, Indonezijos, Korėjos, Italijos muzikantai. Atlikėjas yra Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikantų kvarteto „Tree Stones“ bei Dainiaus Pulausko grupės narys.

Su įvairiais kolektyvais kaip grupės lyderis ir  kviestinis artistas Kęstutis pasirodė „Nord Sea Jazz“, Roterdamo, Londono, Otavos, Keiptauno, Stambulo, Honkongo, Tokijo ir kituose prestižiniuose džiazo festivaliuose, gastroliavo Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Afrikos žemynuose.

Muzikanto  diskografiją sudaro daugiau kaip dešimt albumų, tarp jų – penki autoriniai. „Jo vizija –  subtili ir provokuojanti, kylanti  iš pagarbos tradicijai, tačiau visada žvelgianti pirmyn“ – taip Kęstučio autorinį albumą „Unexpected Choices”, įrašytą su pripažintais Niujorko muzikantais, apibūdino žymus amerikiečių saksofonininkas Steve‘as Wilsonas.

Neseniai pasirodė naujas K.Vaiginio albumas „Musical Conversations“, taip pat įrašytas Niujorke su iškiliais amerikiečių muzikantais. Žinomas džiazo kritikas ir įrašų prodiuseris Adamas Baruchas jį pavadino tobulu, pažymėdamas estetinę kompozicijų vertę ir nepriekaištingą jų atlikimą. „Daugiausiai solo partijų atlieka pats projekto sumanytojas ir vadovas, vienodai meistriškai grojantis sopraniniu, altiniu, tenoriniu saksofonais ir bosiniu klarnetu“, – pripažino recenzentas.

Suomių pianistas Joonas Haavisto jau yra koncertavęs Birštono džiazo festivalyje su K.Vaiginio kvartetu 2018-aisiais. Tai vienas ryškiausių šiaurietiškos džiazo scenos atstovų.

Joonas fortepijonu rimtai susidomėjo tik 16-kos metų –  prieš tai studijavo kontrabosą. Džiazo studijas jis baigė JAV, ten muzikavo su vietos džiazo meistrais ir netrukus sulaukė pripažinimo tiek savo šalyje, tiek  svetur.

2006-aisiais atlikėjas tapo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje rengiamo tarptautinio džiazo pianistų konkurso „Džiazo improvizacija“ nugalėtoju, vėliau pelnė laurus „Young Nordic Jazz Comets“ (2007)  ir „Jazz Hoeilaart“  (2010) konkursuose.  Jis grojo solo su geriausiais Suomijos kameriniais orkestrais ir bigbendais, su savo džiazo grupėmis išmaišė Europą, gastroliavo JAV, Kanadoje ir Japonijoje.

Ypač produktyviai pianistas reiškiasi su savo trio, kuris pasirodė reikšminguose Anglijos, Prancūzijos, Vokietijos festivaliuose, legendiniame Tokijo džiazo festivalyje bei svarbiose Japonijos salėse. Trio yra išleidęs penkis albumus, kurie sulaukė puikaus įvertinimo Suomijoje ir užsienyje.

J.Haavisto yra produktyvus kompozitorius, kuriantis muziką ne tik savo kamerinėms grupėms, bet ir bigbendams, kameriniams orkestrams, fortepijonui solo, popatlikėjams ir kino filmams. Jis sukūrė ir įgrojo garso takelį filmui „Laimingiausia diena Olli Mäki gyvenime“, kuris tapo Kanų kino festivalio prizininku ir pretendavo į „Oskarus“ filmo užsienio kalba kategorijoje.

Tarp pianisto partnerių yra garsūs džiazo muzikantai Jerry Bergonzi, Jonathanas Kreisbergas, Ronas Mclure, Billas Watrousas, Michaelis Formanekas, Sinne Eeg, Peteris Wenigeris, Bertilas Strandbergas,  Johnas Fedchockas, Tivonas Pennicottas, Teemu Viinikainenas, Jukka Perko, Verneri Pohjola, Jukkis Uotila.

Juuso Rinta yra aktyvus Helsinkio džiazo scenos dalyvis, lankstus kontrabosininkas ir kompozitorius. Jo įkvėpimo šaltinis – visa spalvinga džiazo paletė.

2018 metais muzikantas tobulinosi Niujorke, gavęs Eriko Lindströmo fondo stipendiją, o 2019-aisiais Helsinkio J.Sibeliaus akademija suteikė jam galimybę visus metus studijuoti Manheteno muzikos mokykloje Niujorke. Kontrabosininkas turėjo progų išbandyti Niujorko, Naujojo Džersio, Los Andželo scenas.

Jis bendradarbiavo su daugeliu Suomijos džiazo meistrų, tarp jų – Ilmari Rönkä Ulappa, „Linear John“, groja grupėje „Anabasís“,  kuri atlieka jo ir J.Haavisto kompozicijas, yra „Hector Lepe Quartet“, „Kadi Vija Trio“, „Jonas Metsäkylä Trio“ narys.

Latvių būgnininkas Kasparas Kurdeko įgijo klasikinį išsilavinimą Rygos muzikos akademijoje, o džiazą studijavo Amsterdamo aukštojoje menų mokykloje ir Manheteno muzikos mokykloje Niujorke.

Galintys ir norintys paremti festivalį, lėšas siųskite:

AB ,,Šiaulių bankas'' Birštono KAS

banko kodas 71816

sąsk. nr. LT 43 7181 6000 0014 4640

įm. kodas 190025748

AB ,,Šiaulių bankas'' Birštono KAS

banko kodas 71816

sąsk. nr. LT 43 7181 6000 0014 4640

įm. kodas 190025748

Kasoje galima atsiskaityti kortele. Dėl bilietų kreiptis

tel. 8 319 65546

el.p jazz@birstonokultura.lt

Visos teisės saugomos © 2024 www.birstonasjazz.lt
Meniu